Bayaran cukai pendapatan petua

http://jamarley.com/jamarleybooksblog/tag/Alister MacLean Sam menjual 2 hartanah komersial pada Jun 2008 dan sedang membincangkan perancangan cukai dengan penyedia CPA dan pengasingan kosnya. Harga jualan untuk hartanah itu ialah $5.2 juta dan $3.3 juta. Sam telah memiliki kedua-dua hartanah selama kira-kira 8 tahun. Pakar pengasingan kos menganggarkan Sam boleh menjimatkan lebih daripada $175,000 dalam cukai pendapatan 2008. Ini akan dicapai dengan menggunakan pengasingan kos dan “mengikut” susut nilai yang sebelum ini kurang dilaporkan.

http://unasttropez.com/wp-json/wp/v2/pages/445 Sam mempunyai pendapatan pasif daripada pelaburan minyak dan gas dan daripada hartanahnya. Sam bayaran cukai pendapatan dalam perniagaan pengurusan hartanah dan terlibat secara aktif dalam menguruskan pelaburan hartanahnya. Pendapatan bersih Sam daripada syarikat pengurusannya ialah kira-kira $400,000 setahun. Persoalan yang menarik ialah, bagaimana Sam mengurangkan cukai pendapatannya sebanyak lebih $175,000 selepas dia menjual hartanah tersebut?

Arbitraj Kadar Cukai
Sam mendapat manfaat daripada arbitraj kadar cukai. Kadar cukai pendapatan untuk Sam ke atas pendapatan biasa ialah 35%. Kadar keuntungan modalnya ialah 15%. Sam tidak memperoleh kajian pengasingan kos apabila dia membeli hartanah itu 8 tahun lalu. Oleh itu, dia telah melaporkan susut nilai yang terlalu sedikit dan secara tidak sedar membayar cukai pendapatan yang berlebihan. Dengan menuntut susut nilai pada penyata cukai 2008 beliau, beliau boleh menggunakan susut nilai tambahan (“catch-up”) untuk mengurangkan pendapatan biasa, sama seperti beliau telah menuntut susut nilai dalam tempoh 8 tahun sebelumnya.

Analisis pengasingan kos awal menunjukkan Sam telah mengurangkan susut nilai hartanah dalam tempoh 8 tahun sebelumnya sebanyak $885,000. Arbitraj kadar cukai antara kadar cukai pendapatan biasa (35%) dan kadar keuntungan modal (15%) ialah 20%. Sam boleh mengurangkan cukai pendapatannya pada 2008 sebanyak $177,000 ($885,000 kali 20%) dengan menuntut susut nilai yang tidak digunakan pada tahun-tahun sebelumnya. (Pengiraan yang tepat adalah lebih kompleks tetapi hasil akhirnya adalah sangat serupa.)

Apakah itu Pengasingan Kos?
Pengasingan kos hanyalah cara yang tepat untuk memperuntukkan asas kos hartanah dan mewujudkan jadual susut nilai. Jadual susut nilai hartanah sering diwujudkan dengan memperuntukkan sebahagian daripada asas kos ke tanah dan memperuntukkan baki kepada tempoh pemulihan susut nilai jangka panjang (susut nilai garis lurus 27.5 atau 39 tahun). Pengasingan kos memperhalusi jadual susut nilai dengan mengenal pasti item jangka hayat pendek. Ini secara amnya boleh disusut nilai selama 5, 7 atau 15 tahun. Dalam menyediakan laporan pengasingan kos, penilai atau jurutera akan melawat hartanah dan mengenal pasti, mengukur dan menilai kualiti pelbagai jenis harta jangka pendek. Selepas lawatan tapak, penilai benar-benar akan mewujudkan asas kos permulaan untuk setiap item jangka hayat pendek, pada tarikh pemerolehan. Dalam pertunangan biasa, mungkin terdapat 35 hingga 50 jenis item harta tanah jangka pendek yang boleh disusut nilai 5, 7 atau 15 tahun.

Apakah Item Jangka Pendek?

Beberapa barangan jangka hayat pendek yang biasa adalah permaidani, jubin vinil, bidai, landskap, pagar dan turapan. Lain-lain, lebih sederhana, adalah infrastruktur utiliti bawah tanah, kumbahan ribut, paip dan elektrik khusus, dsb.

Mitos Pengasingan Kos
Ramai pelabur hartanah dan juga beberapa penyedia penyata cukai percaya pengasingan kos hanya menangguhkan cukai pendapatan. Kebimbangan mereka ialah mereka akan membuat bil cukai yang berlebihan apabila hartanah itu dijual. Namun, kebimbangan itu tidak berasas. Pengasingan kos memberikan pengurangan bersih dalam cukai pendapatan (berdasarkan perbezaan antara kadar pendapatan biasa dan kadar keuntungan modal). Walaupun pembayar cukai menangguhkan cukai pada kadar cukai pendapatan biasa, dia hanya meningkatkan cukai, pada masa jualan, pada kadar keuntungan modal. Faedah bersih adalah kira-kira 20% daripada peningkatan susut nilai dalam jumlah pengurangan cukai.

Sudah tentu, menggunakan pengasingan kos apabila hartanah dijual tidak termasuk faedah penangguhan. Walau bagaimanapun, ia termasuk faedah pengurangan cukai yang besar berdasarkan susut nilai tangkapan.

Petua Cukai Tidak Diketahui
Susut nilai yang dikurangkan pada tahun-tahun sebelumnya boleh dituntut pada tahun semasa tanpa memfailkan sebarang penyata cukai pendapatan yang dipinda. Di samping itu, susut nilai bersih yang tidak dilaporkan pada tahun-tahun sebelumnya boleh dituntut dalam satu tahun. Ini adalah perkembangan yang agak baru-baru ini ditubuhkan dalam Rev. Proc 2001-19. Pelarasan susut nilai digunakan untuk dibahagikan sama rata dalam tempoh 4 tahun.

Susut nilai yang kurang dilaporkan dilaporkan dalam tahun semasa (“Tahun Perubahan”) menggunakan borang 3115 (bentuk perubahan kaedah perakaunan). Borang 3115, untuk tujuan pengasingan kos, telah ditetapkan oleh IRS sebagai pertukaran kaedah perakaunan “persetujuan automatik”.

 

Angelus Corporate Services Sdn Bhd
8-2, Jalan Dagang SB 4/2, Taman Sungai Besi Indah, 43300 Seri Kembangan, Selangor
014-809 7047

Comments are closed.